Anyától - Anyákig

Anyupipőkeblog

Anyupipőkeblog

Leváltottam a háziorvosunkat

2017. október 20. - bfunnyy

 

 

Merj váltani! #tevagyafonok #bizalom
Jó nevelést kaptam, szilárd erkölcsök és elvek mentén. Persze az már más kérdés, hogy mennyire tartom magam ezekhez. Sőt egyes szituációkban tudatosan félredobom az egészet vagy egy részét. Szégyen vagy nem? Mikor mit latok helyesnek.
Kezdő anyaként a nálamnál tanultabbak, a gyerekem felcseperedését követő védőnőnek, és háziorvosnak minden szavát készpénznek vettem. Vak bizalommal kapaszkodtam ezekbe az emberekbe. Aztán egy nap megvilágosodtam.
Amikor Patrik épp alszik, ha húsz percről van is szó, nem töltöm haszontalanul. Unatkozni? Micsoda? Már hirből se (!) Ismerem. Nem ördögtől való ez a nagy büdös internet sok szakmai cikk segít eligazodni a bizonytalan kérdésekben. Persze nem feltétlen a kereső által kidobott, túlmarketingezett, túl SEO-zott oldalak a befutók. Kutatómunka szükséges.
Ha, másra nem is, arra biztos jók ezek a magunkra szánt idők, hogy tartalmas kérdéseket tudjunk feltenni a mi segítségükre szolgáló szakembereknek. (És itt jön a de!)
De, mi van ha, nem kapunk szakszerű segítséget!? Például azt tudtátok, hogy a várandós gondozás alatt a védőnő nem számít felelős személynek? Ezert nem töltheti ki a füzetkét, sőt felmerülő probléma esetén nem ajánlhat konkrét márkájú gyógyszert? Sőt nem is javasolhat ilyesmit. Csak a házipraktika... Egyszer az ügyeletes patikát kellett felhívnom vasárnap, és telefonos segítséget kérnem az éppen bent dolgozó gyógyszerésztől, hogy terhesen be szedhetek-e egy adott készítményt. Csak egy idegen voltam a vonal másik végén, mégis válaszolt. Érdekes...
Köteleznek minket heti, havi rendszerességgel védőnői vizitre. És még az oltások kapcsán is a háziorvoshoz kellett fordulni. Aki persze annyit mondott: "Miért, be akarja adatni valamelyik választható oltást?" -  Mire azt feleltem, őőő... azt hiszem. Aztán, az éppen aktuális kéthónapos oltásnak is csak a nyamvadt cetliéit kaptam meg mindenfele kommentár nélkül.
A kötelező csípőszűrésen viszont egy roppant rendes csapat dolgozik, akik az új házidoki nénit ajánlották. És le a kalappal, igaz majd az idő dönti el beválik-e. De azt tudom, hogy tetőtől talpig átnézte a kisfiam! Korábban megkóstolta a szájon át adandó rotavírus elleni vakcinát, hogy tisztában legyen vele, mire számíthatnak a kisbabák, mikor megisszák. Ellátogatott a csípőszűrés helyszínére, hogy megnézze, hogy kihez, és hova küldi a kis pácienseit. Sőt, a hozzájáró anyukákat egy Facebook csoportban tájékoztatja éppen rendel-e, vagy továbbképzésen van! Szóval továbbképzés, vagyis nem az ósdi elvek szerint gyógyít.
Úgyhogy azt mondom, hogy érdemes tovább állni, ha elégedetlenek vagyunk. Sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat, és ami ennél is fontosabb, hogy megbízzunk abban, aki a gyermekünk életére nézve tanácsokkal lát el minket, anyákat.
A szülő ebben dönthet, tény, hogy bárki ügyesen, készségesen tud felírni receptet, de ettől a kérdéseinkre még nem kapunk választ. Apropó, itt meg a receptet is nyomtatják, a recepten pedig rajta van az irányár. Sőt, felhívják a figyelmet, ha ennél sokkal drágábban árulja a patika a terméket javasoljak menjünk máshova.
Ez a találkozás visszahozta a magyar egészségügybe vetett hitemet, tény, hogy szerencse kérdése is. Egy szó, mint száz hallgatni kell az ösztöneinkre, és ha azt súgjak tovább kell állni!

A bejegyzés trackback címe:

https://anyupipokeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr6914223895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása