Anyától - Anyákig

Anyupipőkeblog

Anyupipőkeblog

Ha ősz, akkor Naplás-tó

2018. augusztus 27. - bfunnyy

 

 

Igaz mi már augusztus végén tettünk egy próbakört a Naplás tó menti parkerdőben. Főként azért, mert mikor legutoljára jártunk erre fele, akkor még Patrik nélkül voltunk. Szóval egyik délelőtt felkerekedtünk, hogy Patrikot, és persze magunkat is megmozgassuk egy kicsit. 

A késő nyári nap kicsalogatta a  horgászokat is. A Naplás-tó egyébként egy mesterséges tó, ami a rakoncátlan Szilas patakot hivatott kordában tartani. Az egykori Szilas patak árterületén hozták létre, ezt a mesterséges tavat, amely Budapest legnagyobb felületű állóvize lett. 

Bár a tó mesterséges az élővilág nagyon is természetes, a madárvilág is igen gazdag. A tó körül elterülő erdőben tanösvény vezet, ami kicsiknek, és nagyoknak egyaránt új információval szolgálhat.  Választhatunk könnyedebb, vagy dombos útvonalat is. Arra érdemes figyelni, hogy babakocsival csak hellyel közzel teljesíthetőek ezek a távok. De a tó egy kisebb részén halad betonút is. 

Az erdő igencsak alkalmas terepfutásra egyébként. Már rátettük a listánkra, viszont a néhol elég keskeny út, és a hirtelen váltakozó emelkedős-lejtős részek miatt szerintem nem igazán babakocsi barát a terep, persze aki jobban ismeri a környéket, az lehet rám cáfol. Először mindenképpen érdemes eljönni, kicsit andalogni felmérni a terepviszonyokat.

Ami még fontos lehet, hogy a környéken sem WC, sem bolt nincsen, úgyhogy készüljünk enni, innivalóval, vagy ha nagyobb volument tervezünk, akkor grillezhetünk is szabad tűzön a kijelölt tűzrakó helyeken.

Patrik nagyon élvezte az erdei sétát felfedeztük a makkot, különféle csigákat, bogarakat, megismerkedtünk a mohával, a farönkökkel és a harmattal. Persze ezeket a kincseket a visszafele úton még egyszer megcsodáltuk. Aztán a túránk végén jöhetett a jól megérdemelt kacsanézegetés. Ezúttal nem készültem eléggé, úgyhogy az etetés elmaradt.

Ja igen és még valami a vízben szigorúan tilos fürdeni, nem is fürdenek itt soha, annak ellenére sem, hogy máshol megteszik. A tó egyik részén van egy hatalmas lefolyó! Ezt az információt ne hagyjátok figyelmen kívül! Pontosan emiatt korizni sem szabad rajta, bár azt olvastam, hogy két évvel ezelőtt kezdeményezték, hogy legálisan lehessen rajta csúszkálni, de arról nincs infóm, hogy ez helyt kapott-e. Nem valószínű. De ezen kívül feltöltődni tökéletes!

40276464_1215166531992252_7315060076593545216_n.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyupipokeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5714223565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása