Anyától - Anyákig

Anyupipőkeblog

Anyupipőkeblog

Melyek a választható védőoltások?

2018. augusztus 30. - bfunnyy

 

 

Azt gondolom, hogy itthon olyan nagy hangsúlyt kapnak az oltások, már a megszületést követően a kórházban megkapja a kisbaba a BCG oltást, aztán gyakorlatilag másfél éves koráig szinte minden hónapban kijut belőle vagy belőlük. Mégis nálunk valahogy a választható védőoltások, mintha nem is léteznének. Pontosabban a választható oltások nagyon is léteznek, csak valamilyen információs rés, de nem is rés, hanem szakadék található megmondom mi között:

Aközött, hogy anyaként hallottál, és tudsz róla, ki tudja honnan, kábé egy csoportban olvastad, vagy láttad a tévében (mert az kizárt, hogy úgy születtél volna, hogy tudsz a védőoltásokról).

Szóval a ki tudja honnan szedett tudás, és aközött a pont között, hogy a kisbabádnak beadták az oltást hatalmas űr van. Nem tudom értitek-e. De én ezt érzem, és annyira király, ha ezt olvasod, vagy találtál egy valami ilyesmi cikket korábban, amiben meg tudtál bízni. Mert én azt tudom, hogy még mindig érnek meglepetések oltás ügyben. Viszont időről időre rákérdezek direktbe a gyerekorvosnál, vagy ne adj isten a védőnőnél, hogy kell-e még tudnom valamiről. Aztán csak kiderül ez, az.

Tudjátok a sztorinkat anno a régi háziorvosunkkal ( már-már örökzöld a blog életében). Mikor a két hónapos oltásra vittem Patrikot ( ez volt az utolsó annál a nőnél), és rákérdeztem, hogy a választható védőoltásokról szeretnék érdeklődni, mikor adatható be, és melyik? Erre kissé ledöbbenve érkezett a válasz. "Miért be akarja adatni?" Kis hezitálás után, mondtam, hogy "hát, ő igen. IGEN azt hiszem. De először érdeklődni szeretnél róluk" - tettem hozzá. Aki erre elküldött a védőnőhöz érdeklődni, aki pedig vissza a dokihoz érdeklődni.

Na... így indultam neki ennek a nem is kérdőjelekkel teli, komoly projektnek. Úgy, hogy már egy Rotáról le is maradtunk emiatt  a tökölés miatt... persze aztán megkapta Patrik. Csak néhány oltás ezek közül úgy működik, hogy ha lemaradunk egyről akkor azt már nem lehet pótolni, de az oltási sorban később beadható az oltás (így egy vakcina kimarad). Az orvosi hátteret nem tudom hozzá rakni ehhez, de így van, és így is véd. Legalábbis esetünkben a Rota így is rendben van.

Szóval melyek a választható védőoltások, amiket én be adattam, vagy be fogok:

- Rotavírus elleni védőoltás ( RotaTeq)

- Agyhártyagyulladás elleni védőoltás (C típus ellen) támogatott, csak doboz díjat kell fizetni  (NeisVac-C)

- Agyhártyagyulladás elleni védőoltás (B típus ellen) "drágább agyhártya elleni" (Bexsero)

- Bárányhimlő elleni védőoltás

- Kullancs elleni védőoltás

Állítólag, amennyiben jól tudom, akkor ezek azok az oltások, amiket amúgy be lehet adatni, ezen kívül még vannak más oltások is ezeket akkor adják, ha valami olyan helyre utazunk, ahova érdemes beadatni oltást pl.:Nepál. 


Ugye van itt még az influenza kérdés, erről még én sem tudok, ahogy írok úgy vetődött fel bennem ez a dolog. Ti mit tudtok róla?

40451723_1758811020914078_7813235613884219392_n.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyupipokeblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5014223557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása